Chiar dacă în literatura de specialitate, volumele și tratatele dedicate kinetoterapiei sunt des întâlnite, manualul de față are propria-i identitate dată de metodologia practică, individualizată, a autorului.
Construit ca set de Note de practică pentru studenți, și nu numai, manualul se constituie într-un îndrumător structurat pe cele mai des întânite afecțiuni neurologice în care kinetoterapia poate conduce la ameliorarea simptomatologiei specifice accidentelor, incidentelor și afecțiunilor neurologice. Contribuția majoră a autorului este reprezentată, în primul rând, de strângerea în acest volum a descrierii sumare a afecțiunilor neurologice, dar, mai ales, a structurării recuperării kineto în obiective, mijloace și metode ce asigură, împreună, succesul terapiei.
De altfel, importanța volumului rezidă nu doar din rostul lui ca opis de Note de practică, dar și prin contribuția pe care și-o aduce în cadrul literaturii de specialitate în domeniul neuroreabilitării, domeniu în care România are o experiență de dată recentă (30-40 de ani), eforturile ultimilor ani transformând-o într-o țară cu performanțe remarcabile, cu lucrări și volume recunoscute internațional. Chiar dacă, în esență, volumul are caracterul specific unor Note de practică, prin conținutul și modul de prezentare, extrem de bine ilustrat, lucrarea excede unui manual de specialitate pentru studenți, kinetoterapeuți și medici rezidenți, apropiindu-se de caracterul unei lucrări de referință, un volum bine definit și cu un loc cert în cadrul literaturii de specialitate.
Lucrarea „Kinetoterapia în Afecțiuni Neurologice” evidențiază rolul kinetoterapeutului în recuperarea bolnavilor cu probleme neurologice, fiind și o dovadă în plus că, în cadrul procesului terapeutic complex al neuroreabilitării, kinetoterapeutul (alături de ceilalți specialiști implicați – de la neurolog la psiholog și logoped, de la ergoterapeut la medicul de medicină fizică și recuperare) reprezintă unul dintre elementele centrale, dar și de simbioză interdisciplinară, și care își aduce aportul specific identificării celor mai eficiente căi de recuperare a bolnavului.
În acest volum, aspectele teoretice sunt bine conturate de notele specifice evaluării și recuperării practice, conferind cărții caracterul unei lucrări echilibrate în care autorul abordează, ca specialist kinetoterapeut, domeniul extrem de complex și inderdisciplinar al Neuroreabilitării. Pentru că un kinetoterapeut nu este doar un specialist bine documentat, ci, în momentul contactului cu bolnavul, al empatizării cu aceasta, al identificării specificității suferinței acestuia și individualizării programului de terapie fizică, el trebuie să devină nu doar prietenul bolnavului, ci și un adevărat membru al familiei acestuia. El trebuie să-și adapteze cunoașterea și metodica pentru a reuși să insufle curaj pacientului în abordarea terapiei specifice, dar și încredere pentru ca acesta să lupte și să nu renunțe la programul stabilit, până la primele ameliorări putând fi, uneori, cale lungă.
Așadar, valoarea unui kinetoterapeut depinde nu doar de capacitatea acestuia de a se informa și documenta cu noutățile specifice literaturii de specialitate, ci și de priceperea lui, de precizia manevrelor, maniera cu care provoacă, facilitează și coordonează reacțiile pacientului, abilități care îl transformă, dintr-un element al unei științe interdisciplinare, într-un cumul interdisciplinar.
Cezar Adonis Mihalache,
editor